H πρωτοποριακή κολποσκόπηση που σταματά την αγωνία των γυναικών με παθολογικό Τεστ Παπ

featured image

Για την αναγνώριση προ-καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο είναι απαραίτητη η γυναικολογική εξέταση, το τεστ Παπανικολάου, η ταυτοποίηση του HPV ιού και η κολποσκόπηση.  Μέσω αυτής τη διαδικασίας οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν σχεδόν 100% την πιθανότητα να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (διαβάστε αναλυτικά εδώ), μια ασθένεια που ενοχοποιείται για εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο.

Αρκετά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι πλέον και στην Ελλάδα οι γυναίκες μπορούν να πραγματοποιήσουν κολποσκόπηση με τη χρήση του Dysis Ultra V4 ψηφιακού κολποσκοπίου, το οποίο αποτελούσε μια υπηρεσία που μέχρι σήμερα παρεχόταν μόνο στην Αγγλία και στις ΗΠΑ.Η κολποσκόπηση είναι μια πολύ απλή εξέταση που επιτρέπει στον ιατρό να εξετάσει τον τράχηλο και τον κόλπο της ασθενούς με λεπτομέρεια.

Η δυνατότητα που δίνει η ψηφιακή κολποσκόπηση είναι ότι βοηθάει στη διάγνωση μέσω ειδικών τεχνικών φασματομετρίας ενώ παράλληλα επιτρέπει τη μεγαλύτερη ευαισθησία και ειδικότητα στην εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η περίπτωση λάθος διάγνωσης, η μη αναγνώριση βλάβης καθώς και η πιθανότητα για περιττές χειρουργικές επεμβάσεις. Μπορεί επίσης να υποδείξει σημεία που φαινομενικά φαίνονται αθώα αλλά υποκρύπτουν σοβαρές αλλοιώσεις και μέχρι σήμερα ίσως να διέφευγαν ακόμα και από έμπειρους κολποσκόπους.

Η χρήση του Dysis Ultra V4 κολποσκοπίου δίνει περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έχει μεγαλύτερη ευαισθησία στο να αναγνωρίζει βλάβες στα αρχικά τους στάδια (που μπορεί να περνούσαν απαρατήρητες), βοηθάει στην ακρίβεια των βιοψιών σε περίπτωση που χρειαστούν, ενώ δίνει πλήρη δυνατότητα στην ασθενή να παρακολουθεί την εξέταση και να παίρνει ακριβές αντίγραφό της.

Κλινικές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία της κολποσκόπησης με τη χρήση του Dysis Ultra V4 και διεθνείς οργανισμοί εισηγούνται τη χρήση του Dysis Ultra V4 κολποσκοπίου ως επικουρική και πληρέστερη αντιμετώπιση της παθολογίας του τραχήλου.

Η εισαγωγή αυτής της τεχνικής σε διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες καταδεικνύει την ασφάλεια αλλά και τα πρωτοποριακά σημεία της τεχνικής αυτής. Με άμεσο και κατανοητό τρόπο τα αποτελέσματα της εξέτασης παρουσιάζονται με χρωματικές αναλογίες, διαμορφώνοντας έναν «χάρτη» (DySISmap) που φανερώνει παθολογικά σημεία και φυσιολογικές περιοχές του τραχήλου.

Η ειδική τεχνική DySISmap επιτρέπει την κατανόηση της εξέτασης από την ασθενή και συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνουμε την υπάρχουσα κατάσταση με μελλοντική επίσκεψη για να ελεγχθεί η στασιμότητα ή μη της νόσου.

Η υψηλής ευκρίνειας οθόνη και κάμερα του κολποσκοπίου απεικονίζουν αυτόν τον «χάρτη» με τις αλλοιώσεις του τραχήλου παρέχοντας τα εξής πλεονεκτήματα:

Βοηθούν στην αναγνώριση άτυπων αγγείων Μειώνουν την πιθανότητα αδιάγνωστης νόσου Μειώνουν τον αναγκαίο αριθμό βιοψιών για ασφαλή τελική διάγνωση Αναγνωρίζουν βλάβες σε πιο αρχικά στάδια έως και σε ποσοστό 60% βάσει διεθνών ερευνών Επιτρέπουν τη συντηρητική αντιμετώπιση βλαβών στη βάση της στενής παρακολούθησης και της απόλυτης ασφάλειας του ογκολογικού αποτελέσματος Διασφαλίζουν την ασφαλή και με ακρίβεια αξιολόγηση της προόδου της νόσου μέσω της πιστής καταγραφής εικόνας και βίντεο και επιτυγχάνεται έτσι η αυτόματη σύγκρισή τους μέσω ειδικών λογισμικών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί κάποιες αλλοιώσεις στον τράχηλο μπορεί να υποχωρήσουν χωρίς χειρουργική θεραπεία, αν είστε υγιείς.

Πρόκειται για μια ανώδυνη εξέταση

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν περιλαμβάνει ειδική προετοιμασία, παρά μόνο ό,τι θα κάνατε πριν από την ετήσια τακτική επίσκεψη στον γυναικολόγο σας για τη λήψη τεστ Παπ. Η διαδικασία είναι ακριβώς η ίδια καθώς απαιτείται η χρήση κολποδιαστολέα για την απώθηση των κολπικών τοιχωμάτων και την επιμελή εξέταση του τραχήλου.

Καλό θα ήταν να μην έχετε έρθει σε σεξουαλική επαφή και να μην έχετε χρησιμοποιήσει κολπικά ταμπόν για 48 ώρες πριν την εξέταση. Το ίδιο ισχύει και για τις κολπικές πλύσεις.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι γυναίκες δεν χρειάζεται να αγωνιούν κάθε φορά που ένα τεστ Παπανικολάου βγαίνει παθολογικό. Με σωστή ενημέρωση και προληπτικό έλεγχο, οι προ-καρκινικές αλλοιώσεις μπορούν να θεραπευτούν πολύ νωρίς χωρίς να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και τη γονιμότητα της γυναίκας.

Πλεύρης Νικόλαος, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Χειρουργός, υποψήφιος διδάκτορας ΕΚΠΑ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα mygynaikologos.gr ή καλέστε στο τηλ.:210 7751424.

Ακολουθήστε τον κο Πλεύρη στο Facebook & στο YouTube

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.