Νίκος Δένδιας για Τουρκία: Δεν λέγομαι Νικηταράς και δεν κρατώ γιαταγάνι

featured image

Ο Νίκος Δένδιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο του Open για τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η δημοσιογράφος ρώτησε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τον «νέο» χάρτη του Αιγαίου, όπως προκύπτει μετά την υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη.

«Έχω δει χιλιάδες χάρτες τους τελευταίους μήνες, δεν νομίζω ότι ένας ακόμη κάνει τη διαφορά. Η Τουρκία προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τις απαιτήσεις της, σαν δυνατότητα - κατά την κρίση της - να διαπραγματευθεί με καλύτερους όρους. Εμείς, δεν ακολουθούμε αυτή την πολιτική» απάντησε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός μίλησε και για τις συναντήσεις με τους πρέσβεις της Λιβύης και της Τουρκίας μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. «Καταρχάς, ο πρέσβης της Τουρκίας δεν γνώριζε το ζήτημα. Επιφυλάχθηκε να επιστρέψει με τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Η τοποθέτησή μας απέναντι στην Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη αιτιολογία: Όταν συνάντησα τον Λίβυο υπουργό Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, δέχθηκα μεν παραδοχή ότι όντων συζητούν με την Τουρκία, αλλά ότι συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει επειδή αντίκειται στο διεθνές δίκαιο» ανέφερε.

Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του λέγοντας: «Η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και αυτό που συζητήσαμε είναι να δούμε ξανά πού είχε κολλήσει το όλο σχετικό ζήτημα. Έγιναν οι πρώτες συζητήσεις και στη συνέχεια θα δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ό,τι προκύψει».

Τέλος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε και για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στη Τουρκία αλλά απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης.

«Καταρχάς, να θυμίσω ότι δεν λέγομαι Νικηταράς και ότι δεν κρατώ γιαταγάνι. Πέραν αυτού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προασπίζει τα συμφέροντα αυτού του τόπου, ακριβώς όπως πρέπει. Αν και αποφεύγω να συζητώ στο εσωτερικό ακροατήριο θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πω ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να εκχωρήσει τίποτα από τα κυριαρχικά δικαιώματά της» τόνισε.

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.