Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση χειρίζεται τις προκλήσεις της Τουρκίας χωρίς στρατηγική

featured image

Απουσία στρατηγικής χρεώνει στην κυβέρνηση αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι η γειτονική χώρα συμφώνησε με τη Λιβύη για την μεταξύ τους οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

«Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας» αναφέρει  ο κ. Κατρούγκαλος, ζητώντας να κληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση:

«Να συγκληθεί άμεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Η κυβέρνηση χειρίζεται τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και ιδίως τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, χωρίς πυξίδα, χωρίς στρατηγική. Από την πολιτική κατευνασμού που επέλεξε ο κύριος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όπου δεν έθεσε καν ως θέμα τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για συμψηφισμό προσφυγικού, κυπριακού και τουρκικής παραβατικότητας, έως τις πρόσφατες σπασμωδικές αντιδράσεις στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη, απουσιάζει κάθε στοιχείο συνεκτικής εξωτερικής πολιτικής.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ούτε η λογική του παθητικού παρατηρητή ούτε οι ακροδεξιές φωνές μπορούν να καθορίζουν τη στάση της χώρας. Η μόνη διέξοδος είναι η επιστροφή στην ενεργητική εξωτερική πολιτική που χάραξε και εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που προωθούσε ταυτόχρονα μια θετική ατζέντα διαλόγου αλλά και την ενεργή αντίδραση απέναντι στις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας, για πρώτη φορά με λήψη κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άμεσα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε να συμφωνηθεί ένα συνεκτικό πλαίσιο στρατηγικής για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων»

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.