Ερώτηση 48 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα στους φορείς του δημοσίου

featured image

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Εσωτερικών κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας στους φορείς του δημοσίου. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως την περίοδο 2012-2014 εκχωρήθηκαν υπηρεσίες καθαριότητας του δημοσίου σε εργολαβικά συμφέροντα, ως δικαιολογία για τη μείωση των δαπανών. Το αποτέλεσμα όμως ήταν η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επιβάρυνση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους δημόσιους χώρους, αλλά και πλήρης υποβάθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας από τα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησε στην απομάκρυνση των εργολάβων και τη σύναψη ατομικών συμβάσεων εργασίας και το ίδιο συνέβη και σε άλλους φορείς του Δημοσίου, τους οποίους και κατονομάζουν.

Καταλήγουν πως επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σύσταση μόνιμων θέσεων και η άμεση έκδοση προκήρυξης για την κάλυψη αυτών πριν τη λήξη των σχετικών συμβάσεων, ώστε να λυθεί οριστικά, με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο το ζήτημα της καθαριότητας σε αυτούς τους φορείς, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη λόγω των εκλογών.

Αιτιολογούν την ερώτησή τους, μεταξύ άλλων,επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας με συμβάσεις πληρώνονται ήδη από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν προκύπτει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και επειδή σε συγκεκριμένους φορείς του δημοσίου οι συμβάσεις δεκάδων εργαζομένων λήγουν ταυτόχρονα το προσεχές διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κλίμα εργασιακής ανασφάλειας και να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια.

Οι 48 βουλευτές ρωτούν τους δυο συναρμόδιους  υπουργούς:

1)    Εμμένει η κυβέρνηση στην αποδεδειγμένα αποτυχημένη λογική της εκχώρησης των υπηρεσιών καθαριότητας του δημοσίου, σε ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα;

2)    Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας, στους φορείς του δημοσίου;

3)    Θα υπάρξει μέριμνα προκειμένου να ληφθεί υπόψη η σημαντική προϋπηρεσία που διαθέτουν οι νυν απασχολούμενοι στον τομέα της καθαριότητας, εντός  των δυνατοτήτων που παρέχει το Σύνταγμα και η σχετική νομολογία;

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.