Χείμαρρος ο Πολάκης στην προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο: «Δεν αποχωρούμε»

featured image

Την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλο και Παύλου Πολάκη από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ψήφισαν, όπως σας ενημέρωσε σε παλαιότερη ανάρτηση το , οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Από την ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατά της εξαίρεσης των δύο βουλευτών τάχθηκε το ΚΚΕ. Παρών δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει στην ειδική επιτροπή τη δυνατότητα να εξαιρεί μέλη της και προαναγγέλλει ότι όλοι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν οριστεί να μετέχουν στην επιτροπή θα παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση που ορίστηκε την Πέμπτη για να εξετάσει τον πρώτο μάρτυρα.

Σε ψηφοφορία τέθηκε γραπτό αίτημα εξαίρεσης των δύο βουλευτών που είχε υποβληθεί από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά βρήκε σύμφωνη τη ΝΔ. Μετά την απόφαση που ελήφθη, ο πρόεδρος της Βουλής πρέπει να απευθύνει επιστολή στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να ορίσει τους βουλευτές που θα αντικαταστήσουν τους κ.κ. Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο προεξοφλούν ότι αντικατάστασή τους δεν θα υπάρξει, καθώς έχουν ήδη οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα να εκπροσωπήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή.

«Το πρόβλημα είναι πλέον του κ. Τσίπρα, στην περίπτωση που δεν αποδεχθεί απόφαση που έλαβε η ειδική επιτροπή», ανέφερε πηγή μετά το τέλος της συνεδρίασης, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετωπιστεί η παρουσία των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, την προσεχή Πέμπτη στην Επιτροπή. «Είναι μείζον ζήτημα αν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αγνοήσει την απόφαση της Επιτροπής», ανέφερε η ίδια πηγή.

Πολάκης: Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε

«Δεν έχει υπάρξει ιστορικά, απόφαση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης να εξαιρεί μέλη της», είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση.

«Γίνεται προσπάθεια να συγκαλύψουν την κλοπή 32,3 δισ. ευρώ μόνο από το φάρμακο», είπε ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Ο Θανάσης Πλεύρης είναι πιο μεροληπτικός από εμάς.

Έχει υπογράψει δικόγραφο που έκανε αγωγή ο Άδωνις στη Novartis. Αυτός είναι αμερόληπτος; Ο Κεγκέρογλου, μαζί με τον Λοβέρδο δεν καταθέτανε μηνύσεις, εναντίον μας, πέρυσι και πρόπερσι για την τιμολόγηση των φαρμάκων; Αυτοί είναι αμερόληπτοι; Και είμαστε εμείς οι μεροληπτικοί; Εμείς που ανακαλύψαμε τις βρομιές και τις πομπές τους και την κλοπή τους και τη στείλαμε στο δικαστήριο, είμαστε μεροληπτικοί και αυτοί τους βαστάγανε φανάρι, όταν κλέβανε, δεν είναι;", ανέφερε ο κ. Πολάκης βγαίνοντας από την αίθουσα της συνεδρίασης.

Σε ερώτημα τι θα γίνει αν, την προσεχή Πέμπτη που συνεδριάζει η επιτροπή προκειμένου να εξετάσει ως μάρτυρα τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δεν επιτραπεί η είσοδος στους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο, απάντησε: «Πως δεν θα μας επιτρέψουν; Τι θα κάνουν; θα φέρουν τη φρουρά; Ρωτήστε τους εκείνους. Εκείνοι έχουν το πρόβλημα. Δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν. Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν, περί της κατ΄αναλογίαν εφαρμογής του Ποινικού Κώδικα, εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να κάνουν επιλεκτική επίκληση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα. Τα υπόλοιπα είναι, όπως λέει και ο συνάδελφος Γιάννης Ραγκούσης, χουντοεπιτροπές».

Η γνωμοδότηση

Η συζήτηση στην επιτροπή για την εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο κράτησε 2,5 ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής, οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής επικαλέστηκαν γνωμοδότηση την οποία είχε εκδώσει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής τον Φεβρουάριο του 2010.

Η γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου που εκδόθηκε το 2010 ανέφερε ότι πρέπει να εξαιρεθούν από μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, πρόσωπα που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης αλλά και υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονταν στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής.

Το 2010 στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, μετά την αμφισβήτηση της συμμετοχής δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, οι δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν για λόγους προσωπικής ευαισθησίας να ζητήσουν την αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, τότε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ είχε κατηγορήσει τη ΝΔ για παρελκυστική τακτική και δικονομική ακροβασία, για να εμποδιστεί η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας.

Απόψε όμως η ΝΔ επισήμανε ότι σε εκείνη την περίπτωση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της γνώμης που διατύπωνε το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης κατήγγειλε ότι «με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζεται η μετατροπή της ειδικής επιτροπής σε χούντα». Η φράση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ και ο Κώστας Καραγκούνης ζήτησε να καταδικαστεί η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ένταση ήταν τέτοιας έκτασης που ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, επισήμανε ότι έχει δικαίωμα να εφαρμόσει το άρθρο του Ποινικού Κώδικα για διατάραξη συνεδρίασης, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλουν προειλημμένη απόφαση για να διωχθούν από την επιτροπή πολιτικοί αντίπαλοι της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.

Το ΚΚΕ

«Εμείς, από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι δεν θα εμπλακούμε σε άγονες αντιπαραθέσεις. Θεωρούμε ότι όλη η εξέλιξη των πραγμάτων οδηγεί σε μια εκφυλιστική διαδικασία τη λειτουργία της επιτροπής η οποία θα είναι σε βάρος της διερεύνησης της υπόθεσης», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής αναφερόμενος στο αίτημα εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο είπε ότι «έχει, από νομική άποψη βασιμότητα. Όμως υπάρχει μια τεράστια αντίφαση η οποία προκύπτει από την ισχύ του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών, για το οποίο το ΚΚΕ έχει ζητήσει την πλήρη κατάργησή του και τότε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν το δέχθηκαν να καταργηθεί».

«Το άρθρο 86 του Συντάγματος δίνει ανακριτικές αρμοδιότητες σε ένα πολιτικό σώμα. Από αυτή την άποψη, δεν μπορεί ένα σώμα το οποίο είναι ήδη πολιτικό, ήδη έχει άποψη, να χάσει τον πολιτικό του χαρακτήρα. Είναι σα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Από αυτή την άποψη η οποία εξαίρεση συνιστά υποκρισία, δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο που μπορεί και άλλοι να ζητήσουν εξαίρεση στην εξαίρεση και να οδηγηθούμε σε εκφυλισμό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό, όπως είχε κάνει το ΚΚΕ και στο Βατοπέδι, ψήφισε ενάντια στην πρόταση εξαίρεσης, γιατί κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι υπεύθυνη ποιους θα ορίσει και δεν μπορεί άλλοι να αποφασίζουν ποιος θα συμμετέχει. "Αλλωστε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια, δεν είχε μπει όρος ποιοι μπορούν και ποιοι όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.