Έρχεται λίφτινγκ στον εξωδικαστικό μηχανισμό

featured image

Πυρετός συσκέψεων επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Νίκης μεταξύ υπουργών, γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών στελεχών. Εν αναμονή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών τη Δευτέρα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποτίμηση των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού και της πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.  

Ο Εξωδικαστικός αν και ουσιαστικά υπολειτουργεί όσο μένει ανοικτή η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των 120 δόσεις δεν παρουσιάζει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν υποβληθεί μόλις 3.176 αιτήσεις νομικών προσώπων και εξ αυτών μόνο οι 367 έχουν πλέον ρυθμίσει τα χρέη τους, προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τράπεζες και προμηθευτές!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για να δώσει το... φιλί της ζωής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών,  προβλέπει ότι η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτήν που προβλέπεται για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση, τα οικονομικά τους δεδομένα θα «φορτώνονται» στην πλατφόρμα αλλά εν συνεχεία η πρόταση της ρύθμισης από τις τράπεζες θα είναι λίγο ως πολύ φιξαρισμένη, χωρίς να υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, του παζαριού.

Ο ενδιαφερόμενος θα έχει έτσι τη δυνατότητα είτε να απορρίψει την πρόταση και να αναλάβει το ρίσκο είτε να την αποδεχθεί, κλείνοντας γρήγορα τη διαδικασία. Το σχέδιο αυτό θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς, αν και δεν αναμένονται επιφυλάξεις, παρά μόνο σε τεχνικά θέματα.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων για την α’ κατοικία, αν και ο ρυθμός των αιτήσεων με την πρώτη ματιά μπορεί να κριθεί απογοητευτικός, η εκτίμηση είναι ότι μόνο αν φύγει ο Σεπτέμβριος θα υπάρχει σαφής εικόνα. «Οι καλοκαιρινοί μήνες, ειδικά ο Αύγουστος, ήταν "νεκροί"» σημειώνουν αρμόδιες πηγές, αναμένοντας επιτάχυνση των αιτήσεων. Το γεγονός, βέβαια, ότι ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί μόλις 3 ρυθμίσεις, δεν επιτρέπει εφησυχασμό, παρά το ότι δεν υφίσταται, πλέον, το γραφειοκρατικό εμπόδιο του Πιστοποιητικού Βαρών. Η αίσθηση είναι ότι οι περίπου 21.000 αιτήσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, λίαν συντόμως θα οριστικοποιηθούν κι έτσι θα κάνει άλμα η πλατφόρμα.

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι δικαιούχοι ρύθμισης δανείων α’ κατοικίας υπολογίζονται σε περίπου 150.000 οι τράπεζες θα ξεκινήσουν σύντομα να πιέζουν, στην αρχή διακριτικά κι εν συνεχεία με μεγαλύτερη ένταση. Αυτήν τη στιγμή είναι ήδη αναρτημένα 5.939  προγράμματα πλειστηριασμών ως το τέλος του έτους, αλλά όσο οδεύουμε προς τη λήξη της περιόδου ρύθμισης, η λίστα συνεχώς θα μεγαλώνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.