Σαντορινιός: Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να επιλέξουν το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο
Στο σχέδιο της χώρας για την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πρέπει να απαντήσουν με ποιο σχέδιο θα πρέπει να πάει η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια και νομίζω ότι έχουν και την κρίση -και το έχουν αποδείξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια- και την ωριμότητα να επιλέξουν το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο».
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm». ο κ. Σαντορινιός έκανε τη διάκριση ανάμεσα στο πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό της Νέας Δημοκρατίας.
«Μπροστά μας έχουμε δύο συγκεκριμένα πολιτικά σχέδια. Το ένα, το οποίο εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πολιτικό σχέδιο της αποκατάστασης των σχέσεων εργασίας, της κατάργησης του εργασιακού μεσαίωνα, της συνέχισης του κοινωνικού κράτους -τα τελευταία χρόνια περίπου τετραπλασιάστηκαν οι πόροι για το κοινωνικό κράτος και γίνανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις για αυτό- και την σταδιακή φοροελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είτε μέσω της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είτε μέσω της αύξησης του ποσοστού απόσβεσης των παγίων επενδύσεων, είτε μέσω της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά ακόμη και για τις νησιωτικές επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου και για τα εμπορεύματα. Από τη μία πλευρά υπάρχει αυτό το πλαίσιο της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων και της δίκαιης ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους και από την άλλη υπάρχει το πολιτικό πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο μιλάει για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, για την κατάργηση ουσιαστικά ακόμη και δομών της υγείας και τη μεταφορά τους στον ιδιωτικό τομέα, εκφράζει δηλαδή τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές» ανέφερε.
Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών παρατήρησε: «Θα πρέπει να προβληματιστούμε συνολικά και σαν πολιτικός κόσμος για το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλη αποχή σε αυτές τις εκλογές, παρά το γεγονός ότι έγιναν μαζί με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Αυτό είναι ένα μήνυμα που δίνουν οι πολίτες και μία απαξία που χαρακτηρίζει αυτές τις εκλογές, το οποίο δείχνει πράγματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει ή πράγματα που έχουν γίνει και δεν έχουν επικοινωνηθεί σωστά, ότι οι πολίτες βλέπουν να μην αλλάζουν πολύ δραστικά οι συνθήκες στις οποίες ζουν [...] πως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε έναν χρόνο πλέον εκτός των μνημονίων δεν μπορέσαμε να επικοινωνήσουμε σωστά πολιτικές, οι οποίες πραγματικά στοχεύουν στην ελάφρυνση των βαρών των πολιτών».
Κληθείς να σχολιάσει τις ενστάσεις για το κόστος των παροχών που διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα ο κ. Σαντορινιός επισήμανε: «Το γεγονός ότι η Κομισιόν αυτή τη στιγμή μετά την ανακοίνωση και ψήφιση των μέτρων, αλλά και μετά τις ευρωεκλογές -και αυτό έχει σημασία- μπαίνει σε αυτή τη λογική του να αμφισβητήσει την επάρκεια του δημοσιονομικού χώρου, είναι ένα ζήτημα που προκύπτει και από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα. Όταν μίλησε ο πρωθυπουργός λίγο πριν τις ευρωεκλογές ότι θα δοθεί και ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτά τα μέτρα –στη 13η σύνταξη, στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, στις φορολογικές ελαφρύνσεις [...]- εννοούσε ακριβώς ότι εάν οι πολίτες δε στηρίξουν τα μέτρα, τις επιλογές της κυβέρνησης, τότε ανοίγει διάπλατα ο χώρος, ιδιαίτερα σε νεοφιλελεύθερες απόψεις, να εκφράσουν την αμφισβήτησή τους για την αναγκαιότητα και πολύ περισσότερο για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων. Από τη δική μας πλευρά αυτό που λέει το οικονομικό επιτελείο και το τεκμηριώνει είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν υπερβαίνουν το 0,6%, είναι ακριβώς στον δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος δίνεται από τον στόχο του πλεονάσματος και αυτό που αναμένουμε να επιτευχθεί -4,1% αναμένουμε να επιτευχθεί και 3,5% είναι ο στόχος του πλεονάσματος- και επομένως δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα».
Σε ό,τι αφορά την κύρωση των Κωδίκων Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας και την αποχώρηση από τη Βουλή των κομμάτων πλην του ΣΥΡΙΖΑ και του Ποταμιού ο κ. Σαντορινιός παρατήρησε ότι το θεσμοί λειτουργούν μέχρι την ημέρα που ορίζει το Σύνταγμα και διευκρίνισε: «Μπορεί όντως ο πρωθυπουργός να μίλησε για εκλογές στις 7 Ιουλίου, ωστόσο δεν υπήρξε διάλυση της Βουλής και κυρίως δεν έγινε διάλυση της Βουλής επειδή θα έπρεπε να γίνει διάλυση της Βουλής στις 30 Ιουνίου, δημιουργώντας πρόβλημα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Δεν μπορεί κάποιος να λέει ότι ενώ έχουμε μία Βουλή, η οποία λειτουργεί, δεν μπορεί να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, είναι τελείως αντιθεσμικό και αυτό που πρέπει να κάνει είναι να νομοθετεί. Η Βουλή υπάρχει για να νομοθετεί, για να παράγει κοινοβουλευτικό έργο και νομίζω ότι τόσο οι ποινικοί κώδικες όσο και η τροπολογία για τη μη κατάργηση του αφορολογήτου είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν την ευρύτερη συναίνεση της κοινωνίας, αλλά και των κομμάτων και το γεγονός ότι λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο θα έλεγα ότι είναι βαθύτατα αντιθεσμικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια: