Πρώτη κατοικία: Πότε θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα, τι ισχύει ως τότε
Η προσφυγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μόνο μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία αναπτύσσεται αυτήν τη στιγμή και αναμένεται να είναι έτοιμη το αργότερο σε έναν μήνα. Αυτό ανέφερε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 «Στο Κόκκινο».
Μέχρι τότε, συνέχισε ο κ. Κουρμούσης, κάποιος που έχει πρόβλημα με την τράπεζά του έχει προστασία από τους πλειστηριασμούς λόγω του εκλογικού νόμου, καθώς αυτοί δεν γίνονται σε περιόδους εκλογών και υπενθύμισε ότι είχε προηγηθεί αντίστοιχη περίοδος λόγω Πάσχα. «Δεν υπάρχει κενό μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα. Μέχρι να λήξει η προεκλογική περίοδος, θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα», διαβεβαίωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, εάν υπάρχει περίπτωση ιδιαίτερου προβλήματος, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον γνωστό νόμο Κατσέλη-Σταθάκη με δικαστική προσφυγή για να ρυθμίσει τα χρέη του κατά το άρθρο 8, και πάλι κερδίζοντας προστασία.
Παράλληλα, ο κ. Κουρμούσης υπενθύμισε ότι οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στα 41 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών για πληροφορίες και καθοδήγηση, επικοινωνώντας στο 213 2125730.
«Τέλος Ιουνίου»Στη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, σημείωσε πως ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας τέθηκε σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, ωστόσο συνεχίζεται η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας ρύθμισης χρεών για τους «κόκκινους» δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων, προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο λειτουργική. Έτσι, αυτή αναμένεται να ανοίξει στο τέλος του Ιουνίου.
Μάλιστα, όσο θα διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού, επισήμανε.
«Το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια» διευκρίνισε.
Συνολικά 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα αιτήθηκαν ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία.
Ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμείαΣτο μεταξύ, έντονη κινητικότητα παρατηρείται στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη ρύθμιση χρεών προς την εφορία και τα ταμεία, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευνοϊκά μέτρα των 120 δόσεων.
Όπως έκανε γνωστό ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.
«Οι ΜμΕ νιώθουν πως αδικούνται καθώς για αυτούς ο αριθμός των δόσεων προς την εφορία δεν ξεπερνά τις 24, για τακτικές, και τις 36 δόσεις, για έκτακτες φορολογικές οφειλές» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως για ακόμη φορά δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης για τους ενημερωμένους φορολογούμενους και τους συνεπείς εργοδότες. «Αυτό που ζητάμε μετ" επιτάσσεως πέρα από τις ρυθμίσεις, που έχουν ημερομηνία λήξης, είναι μόνιμα μέτρα και προπάντων να μειωθεί η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική» ανάφερε ο κ. Καπνοπώλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια: