Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο

featured image

Περισσότερα από 2 δις ευρώ αναμένεται να αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου η απόδοση του οποίου θα κινηθεί στην περιοχή του 3,5% - 3,7%.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών σήμερα αλλά κυρίως το κλείσιμό του θα  κρίνουν την επιτυχία του εγχειρήματος της εξόδου της Ελλάδα στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον και «από καλές εταιρείες» για το νέο πενταετές ομολόγο αλλά μένει να φανεί στη πράξη.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Και αυτό γιατί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους βρίσκεται τέσσερα έως έξι σκαλοπάτια χαμηλότερα της επενδυτικής βαθμίδας, στοιχείο που δεν αφήνει περιθώρια προσέλκυσης μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών για παράδειγμα. Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς θεωρείται δεδομένο ότι η έκδοση θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον αυτών δηλαδή που κυνηγούν τις αποδόσεις.

Πολλοί θα σπεύσουν να το δουν σαν ευκαιρία για να τοποθετηθούν καθώς σε καμία χώρα της ευρωζώνης, δεν υπάρχει απόδοση της τάξεως του 3,5% για πενταετή ομόλογα. Στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι αποδόσεις των πενταετών κινούνται στην περιοχή του 0,212% στην Ισπανία, του 0,340% στην Πορτογαλία και του 1,574% στην Ιταλία.

Με αυτά τα δεδομένα το βασικό ζητούμενο είναι να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσέλκυσης βραχυχρόνιων παικτών, οι οποίοι θα κινηθούν στη λογική των γρήγορων αποδόσεων πουλώντας τις επόμενες ημέρες τους νέους τίτλους και επαναλαμβάνοντας έτσι το σκηνικό της περυσινής έκδοσης επταετών ομολόγων.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η λήξη του νέου ομολόγου είναι ο Απρίλιος του 2024, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέκδοσης του νέου πενταετούς τον ερχόμενο Απρίλη όταν λήγει και το λεγόμενο ομόλογο Σαμαρά. Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε εκδοθεί το 2014, με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%.

Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το 2019, προβλέπει την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές έως και 7 δισ. ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για το δανεισμό του δημοσίου το 2019 αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το μαξιλάρι ασφαλείας από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.

Το 2019 ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δις ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δις ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.