Σταθάκης: Διαμεσολαβούμε για να βρεθεί κοινός τόπος και αμοιβαία αποδεκτή λύση για τη ΛΑΡΚΟ

featured image

Διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές ενότητες Φθιώτιδας, Ευβοίας, Καστοριάς και Βοιωτίας, καθώς και με εκπροσώπους σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, είχε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης του άμεσου κινδύνου διακοπής λειτουργίας του εργοστασίου.

Καθώς η πορεία της τιμής του νικελίου υπήρξε χειρότερη των προβλέψεων, η εταιρεία καταγράφει ζημιές και συσσωρεύει νέες οφειλές προς τη ΔΕΗ, που δικαιούται να προχωρήσει σε άρση της εκπροσώπησης.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1539094545114-0"); });

Μετά τις συναντήσεις και το διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών ο υπουργός δήλωσε:

«Διαμεσολαβούμε ώστε να αρθεί το αδιέξοδο και να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης με αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Η λύση που προσπαθούμε να προωθήσουμε, από την πλευρά του υπουργείου, κινείται σε τρεις άξονες:

Πρώτον, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την υπογραφή νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ.

Δεύτερον, η ΛΑΡΚΟ να προσαρμόσει το επίπεδο παραγωγής σε χαμηλότερα επίπεδα που υπαγορεύουν οι χαμηλές τιμές του νικελίου, να μεταβιβάσει πρόσθετες χρηματοροές της στη ΔΕΗ και να προχωρήσει σε εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους και

Τρίτον, η ΔΕΗ να αποδεχθεί οι συνέπειες της άρσης εκπροσώπησης να μετατεθούν για την έναρξη του νέου έτους».

«Η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος»

Τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε η ΔΕΗ «εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης» όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι για την υπογραφή νέας σύμβασης απαιτείται να θεσπιστούν ειδικές ρήτρες, ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ, καθώς και η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της επιχείρησης.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

«Σε συνέχεια των δηλώσεων του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αναφέρονται στο σημερινό (12.12.18) δελτίο Τύπου του υπουργείου, η ΔΕΗ αποδέχεται τη μετάθεση των συνεπειών της άρσης εκπροσώπησης της ΛΑΡΚΟ για την 1η Ιανουαρίου 2019, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την εξεύρεση λύσης.

Τονίζεται ότι προϋπόθεση για τη σύναψη νέας σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, η οποία θα εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της ΔΕΗ, είναι α) η δημιουργία προϋποθέσεων και θέσπιση ειδικών ρητρών ώστε η ΛΑΡΚΟ να αποζημιώνει πλήρως και έγκαιρα τη ΔΕΗ για την καταναλισκόμενη ενέργεια και β) η εκπόνηση σχεδίου αποπληρωμής των χρεών της ΛΑΡΚΟ έναντι της ΔΕΗ και η άμεση εφαρμογή του, αρχής γενομένης από τις οφειλές που συσσωρεύθηκαν στο πλαίσιο της από 21.06.2017 σύμβασης.

Η ΔΕΗ θεωρεί ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που μπορεί να δώσει στη ΛΑΡΚΟ, η οποία οφείλει να μειώσει με κάθε τρόπο το κόστος παραγωγής της ώστε να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

Σε διαφορετική περίπτωση η παύση εκπροσώπησης από τη ΔΕΗ την 1η Ιανουαρίου 2019 θα είναι μονόδρομος».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.